In het oerwoud van het Zuid-Amerikaanse Suriname ligt Tibiti. Een gebied van ongerept tropisch oerwoud met een omtrek van zo’n 500 vierkante kilometer. Hierin ligt Alfonsdorp gesticht door zijn stamoudste, Alfons. Deze midden vijftiger met zijn enorme kennis van de wetten van het oerwoud is in persoon de bibliotheek van dit gebied. Hij is een van indianen van de inheemse stam der Cariben die hier in kleine kampjes leven. Vanuit dit dorp, wat zo’n vier uur reizen vanaf de hoofdstad Paramaribo ligt, wilt Natuur en Cultuurbehoud Suriname je in aanraking brengen met de onmetelijke biodiversiteit van het tropisch oerwoud. De kennis laten ervaren van de oude traditie van de indiaanse cultuur welke zijn oorsprong vond in het stenentijdperk.



Tropische zoetwatervissen krioelen er in de rivieren en kreken net als hun vijanden de ajoemara’s en piranha’s. Diverse soorten apen zoals brulapen en doodskopsapen slingeren op en onder de takken van de woudreuzen door. Op zoek naar voedsel of op de vlucht voor roofdieren als jaguars, krijsende ara’s verontwaardigd achterlatend. Dat deze vogel met zijn kleurige verenpak niet de enige is laat zich raden. 



De stralend blauwe ijsvogel behoord ook tot die kleurige vogels. Met een gewiekste duikvlucht duikt het zijn prooi uit het water op. Van een afstandje bekeken door een otter die drijvend in het kabbelende water zijn buik schoonkrabt. Tussen het kreupelhout snuffelen wilde zwijnen evenals verschillende kikkersoorten en salamanders. Herten, tapirs, gordeldieren en vele anderen kunnen je pad kruisen op een van de tochten met de indianen



Dat groen zoveel verschillende schakeringen had kon je niet bevroeden. Daartussen adembenemende vlinders die van bloem tot bloem fladderen. Door het gebied stromen diverse riviertjes welke in de regenperiode aanzwellen tot schitterende stroomversnellingen.